نوشته شده توسط : آهک

آهک شکفته

خواص آهک شکفته خواص فیزیکی آهک شکفته
تغییر حجم: آهک زنده هنگام شکفتن (هیدراته شدن) ازدیاد حجم پیدا می کند به طوری که آهک های کم مایه – ۱٫۵ تا ۲ برابر و آهک های پرمایه ۲ تا ۳٫۵ برابر افزایش حجم پیدا می کنند. ولی آهک شکفته هنگام سخت شدن تغییر حجم نمی دهد.
وزن مخصوص آهک هیدراته: وزن مخصوص آهک شکفته (آهک هیدراته) ۲٫۲، خمیر آهک نمناک ۱٫۴، گرد آهک شکفته نلرزیده ۰٫۴۵ و لرزیده آن ۰٫۷ gr/cm3 می باشد.
دانه بندی: دانه های گرد آهک شکفته ، باید کوچکتر از ۰٫۲ میلیمتر باشد و ریزی دانه ها به ۰٫۰۰۲ میلیمتر (۲ میکرون) هم می رسد.
افت وزنی آهک: افت وزنی یکی دیگر از خواص آهک شکفته می باشد و در اثر گرمای حدود ۱۰۰ درجه سانتیگراد، ۲۵% وزن آن خواهد بود.

خواص شیمیایی آهک شکفته
خاصیت اسیدی و قلیایی: آهک خاصیت قلیایی دارد و معمولاً ارزانترین قلیاست. همچنین آهک گازهای اسیدی CO 2 و SO 2 را جذب می کند.
تأثیر ترکیبات آهکی بر فلزات: آب های آهک دار و ملات های آهکی در صورت وجود رطوبت با فلزاتی نظیر سرب، برنج، روی و آلومینیوم ترکیب می شوند و در قطعات و لوله های فلزی که در ساختمان به کار رفته اند، خوردگی ایجاد می کنند. از این رو باید آنها را قبل از مصرف در ساختمان هایی که با ملات آهکی ساخته شده اند، قیر اندود کرد.
تأثیر ترکیبات آهکی بر گونی عایق کاری: اگر ملات های آهکی در مجاورت عایق قیر و گونی قرار گیرند، باعث پوسیدگی گونی آن می شوند. زیرا با روغن های گیاهی موجود در تارهای گونی ترکیب شده و تشکیل صابون آهکی می دهند. لذا در این موارد باید از مقوای قیر اندود یا نمد قیر اندود یا بافته هایی استفاده کرد که آهک به آنها اثر مخرب نداشته باشد.

خواص مکانیکی آهک شکفته
سختی: سختی یکی از خواص آهک شکفته بوده و آهک های منیزیمی و آهک های سیلیسدار سختتر از آهکهای خالصند.

خاصیت ارتجاعی: آهک هایی که دارای مقدار بیشتری منیزیت هستند، خاصیت ارتجاعی بیشتری نسبت به آهک های خالص دارند.

 

آهک شکفته | آهک زنده| آهک مرده| آهک هیدراته

آهک شکفته همان آهک زنده CaO است که در اثر ترکیب شدن با آب تبدیل به آهک شکفته یا آهک مرده و یا آهک آب دیده می‌گردد. نام شیمیایی ترکیب آن کلسیم هیدروکسید است.

آهک زنده میل ترکیبی شدیدی با آب دارد.

کربنات کلسیم ترکیبی شیمیایی و سنتز با فرمول CaCO3 است از نظر شیمیایی دارای ترکیب هیدروکسید کلسیم بوده.که به ندرت به شکل آهک خالص در طبیعت یافت می گردد. آن سنگ بیشتر به شکل آهک رسی ،آهک ماسه ای و دولومیت یافت می گردد.ساختار آن از بلور های بی رنگ تشکیل شده است.

آهک هیدراته Slaked Lime از طریق ترکیب آهک زنده با آب به دست می آید

آهک شکفته دارای فرمول شیمیایی Ca(OH)2 بوده و به صورت پودری سفید رنگ و یک دست می باشد

به آهک هیدراته ، آهک شکفته نیز می گویند.آهک زنده در برابر هوا و رطوبت نا پایدار است .وجهت تهیه آهک زنده می بایست سنگ آهک را در کوره های افقی حرارت داد

آهک زنده میل ترکیبی شدیدی با فلزات دارد، از این‌رو با فلزات مصرف شده در ساختمان مانند لوله‌های آب و لوله‌های شوفاژ ترکیب شده و در آنها خوردگی ایجاد کرده و موجب پوسیدگی می‌شود. به همین علت رفته رفته از میزان مصرف آهک در ساختمان کاسته شده و با توسعه کارخانه‌های سیمان پزی در ایران و سراسر دنیا رفته رفته سیمان جای آهک را در صنعت ساختمان سازی گرفته به طوری که امروزه در کمتر ساختمانی از آهک به عنوان ملات استفاده می‌شود.

شدت حرارت آزاد شده به قدری است که مقداری از آب مصرفی را تبخیر می‌کند و مقداری از سنگ آهک را که کاملا پخته نشده باشد تبدیل به آهک زنده می‌نماید.

سنگ آهک خالص در دمای 1000 درجه سانتیگراد وسنگ آهک رسی و دولومیتی در دمای حدود 1300 درجه سانتیگراد کلسینه می گردد .کلسینه شدن یعنی در اثر حرارت کوره ناخالصی های ماده از آن جدا شود.کربنات کلسیم در اثر حرارت با از دست دادن Co2 به آهک تبدیل می گردد

برخی از مصارف آهک هیدراته

- صنایع نفت و گاز و پترو شیمی

- صنایع ساختمان

- استخراج مواد معدنی

- صنایع شیمیایی

تصفیه آب : آهک مرده قادر به جذب ذرات معلق در آب می باشد به همین دلیل از آن برای ته نشین نمودن این ذرات در تصفیه آب استفاده می شود.

• تولید کاغذ : سالیانه میلیون ها تن آهک شکفته در تولید خمیر کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد تا خاصیت سوزانندگی سود کاستیک استفاده شده در ترکیب کاغذ را خنثی سازی نماید.

• صنایع نفت و گاز و پترو شیمی وصنایع شیمیایی و صنایع معدنی

• در گاوداری ها و مرغداری ها از این ماده به منظور ضدعفونی و میکروب کشی محیط دامداری استفاده می گردد

• از اهک هیدراته به صورت گسترده ای در صنعت تصفیه آب و فاضلاب استفاده می شود. اهک قادر است تا ذرات ریز معلق در آب را به صورت لخته دراورده و ته نشین نماید. همچنین امکان تنظیم pH آب های اسیدی را نیز دارد

آهک شکفته (آهک تنگ گذاشته):
آهک شکفته , آهکی است که پس از پخته شدن و بیرون آوردن از کارخانه یا کوره این آهک را در فضای باز یا محوطه پهن می کنند و سپس روی آهک آب می پاشند به صورتی که همه آهکها خیس می شود که به اصطلاح قدیمیها می گویند آهک تنگ گذاشته اند و آهک پس از خیس شدن واکنش نشان می دهد و از هم باز می شود و تبدیل به پودر می شوند .

بنایان و معماران قدیمی به این آهک آهک شکفته شده یا آهک شکفته می گفتند.


يكي از سيمانهايي كه بشر از قديم بكار مي‌گرفته ، آهك است . پيدايش آهك مربوط به زماني است كه انسان آتش را كشف كرد؛ زمانيكه تحولات سنگ آهك در كنار آتش حس كنجكاوي او را برانگيخت… . ايرانيان قديم نيز آهك را بخوبي مي‌شناختند و نمونه‌هاي متعددي از كاربرد آهك بعنوان سيمان و ملات در ساختمانهاي تاريخي بدست آمده است. اما مشكل آهك، عدم مقاومت آن در برابر آب بود. جهت رفع اين معضل، مخلوطي از‌ آهك و ماسه و خاك رس و لويي (سر نوعي ني) بنامً ساروج ً بكار گرفته شد كه در مقابل آب مقاوم بود. آهك علاوه بر كاربردهاي ساختماني ،در صنايع كاغذ سازي ، تصفيه آب ، تولدي كاربيد كلسيم ، توليد گيريس ،‌خنثي كردن اسيدهاي فاضلاب، مواد غذايي حيوانات ، معادن زغال سنگ ، جلوگيري از انفجار گاز زغال، خنثي كننده‌ها و … نيز بكار مي‌رود. خوشبختانه در ايران، معادن زيادي از سنگ آهك مرغوب مخصوصاً سنگهاي رسوبي داريم. ولي متأسفانه برخلاف صنعت توليد گچ كه در آن پيشرفت خوبي داشته‌ايم، در مورد آهك چنين نبوده است. البته اخيراً كارخانه‌هايي جهت توليد آهك صنعتي احداث شده. اما در هر صورت هم اكنون آهك آماده در بازار مصالح ساختماني وجود ندارد. در بعضي جاها هم كه آهك عرضه مي‌شود ، آهك سنتي است . به همين دليل از مزاياي آهك ـ كه برخي از آنها در بخشهاي پيشين شرح داده شد ـ محروميم. در مقطعي از زمان كه جامعه ساختماني با مشكل كمبود سيمان روبرو بود، تشويق سرمايه‌گذاران جهت توليد آهك (براي استفاده در ملات باتارد) مقدور بود . اما پس از برطرف شدن مسأله كمبود، اين تحريكات جهت توليد آهك صنعتي بي‌نتيجه ماند. همانطور كه ذكر شد، آهكهاي فعلي مصرف شده ، بصورت سنتي است. در روش سنتي، سنگ آهک را مي‌خرند و در كارگاه روي آن عملياتي انجام مي‌دهند تا آهک بدست آيد.

فرمول شیمیایی و نام دیگر آهک
نام دیگر آهک هیدراته ، هیدروکسید کلسیم با فرمول شیمیایی (Ca(OH)2) است.

توليد آهک – سنگ آهک

آهك را از حرارت دادن سنگ آهك بدست مي‌آورند. سنگ آهك انواع مختلفي دارد. اين سنگها يا بصورت رسوبي و غير بلوري است (بدون كريستال) و يا ناشي از ته نشين شدن پوسته‌هاي جانوران دريايي مثل مرجانهاست كه البته اكثراً داراي فسيلند؛ مانند سنگهاي آهكي آراگونيت و تِراوِرتَن كه در چشمه‌هاي اطراف كوههاي آتش فشاني رسوب مي‌كنند .( اگر آب گرم باشد آراگونيت و اگر آب سرد باشد، تراورتن حاصل مي‌شود. با وجودي كه تراورتن براي توليد آهک استفاده مي‌شود ، اما بيش از آن ،‌درنما بكار مي‌رود. نماكاران اين سنگ را برش داده ، بصورت ورقه‌هاي نازک در مي‌آورند . )

آهک زنده

آهک زنده میل ترکیبی شدیدی با فلزات دارد، از این‌رو با فلزات مصرف شده در ساختمان مانند لوله‌های آب و لوله‌های شوفاژ ترکیب شده و در آنها خوردگی ایجاد کرده و موجب پوسیدگی می‌شود. به همین علت رفته رفته از میزان مصرف آهک در ساختمان کاسته شده و با توسعه کارخانه‌های سیمان پزی در ایران و سراسر دنیا رفته رفته سیمان جای آهک را در صنعت ساختمان سازی گرفته به طوری که امروزه در کمتر ساختمانی از آهک به عنوان ملات استفاده می‌شود.

مراحل و فرآیند تولید و پختن سنگ آهک

جهت توليد آهک ، سنگ آنراحرارت مي‌دهند. فرآيند اين عمل چنين است:

در اين روش،‌ سنگ آهک را بقدري حرارت مي‌دهند تا فشار داخل آن از فشار محيط بيشتر شده ، از داخل سنگ خارج شود. دماي لازم جهت پختن سنگ آهك ، بسته به نوع سنگ از متغير است. اين بستگي دماي پخت به نوع سنگ ، مربوط است به ميزان ناخالصي موجود در سنگ. ناخالصيها بويژه باعث مي‌شوند كه آهك يا نشكفد يا دير شكفته شود . با توجه به اين نكته ضروري است كه پختن آهك ،‌يك عمل فيزيكي است كه صرفا" را از سنگ خارج مي‌كنند . درجه حرارت پخت به عامل ديگري نيز وابسته است كه آن عامل دوم، فشار اتمسفر مي‌باشد. هر چه فشار اتمسفر بيشتر باشد ، دماي پخت بالاتري مي‌طلبد. سنگ آهک شکفته در فشار یک اتمسفر ، در دماي تجزيه مي‌شود. از حرارت دادن kg10 سنگ آهک خالص ،kg56 آهک خالص يا آهك زنده (CaO) بدست مي‌آيد. توجه به اين نكته ضروري است كه از آنجا كه هنگام حرارت دادن سنگهاي آهک ، ۱۰ تا۲۰ درصد حجم اين سنگها كم مي‌شود، چيدن آنها در كوره دقت خاصي مي‌طلبد تا در هنگام پخت سنگها نريزند.

انواع آهک

در استاندارد، انواع مختلفي از آهک تعريف شده است. استاندارد شماره ۲۷ ايران مشخصات و تعاريف انواع آهک را ارائه مي‌كند. در اين استاندارد ، انواع آهك بصورت زير مي‌باشد:

۱ـ آهک زنده يا هوايي: آهكي است پرمايه كه ۹۵ تا ۱۰۰ درصد CaO دارد. اگر اين آهك در معرض آب قرار بگيرد، بسرعت آب جذب كرده ، مي‌شكفد و توليد حرارت زيادي مي‌كند. افزايش حجم اين آهك نيز زياد است . در هوا گيرش حاصل مي‌كند وبه همين دليل آهك هوايي نيز ناميده مي‌شود .

2ـ آهک منيزی يا دولوميتي : آهكي است با بيش از ۲۰% اكسيد منيزيم. اين آهك به آهستگي شكفته مي‌شود و ازدياد حجمش به نوع سنگ آهك بستگي دارد. در هوا گيرش حاصل كرده ، سخت مي‌شود .

۳ـ آهک آبي : داراي ۶۵ تا ۷۵ درصد CaO است كه بقيه حجم آنرا خاک رس تشكيل مي‌دهد. آهسته شكفته مي‌شود و افزايش حجم كمي دارد. اين آهك در زير آب گيرش حاصل مي‌كند و سخت مي‌شود.

۴ـ آهک نيمه آبي: داراي ۷۵ تا ۸۵ درصد CaO و مابقي، خاك رس است . شكفتن آن آهسته و افزايش حجمش اندك است. مانند آهك آبي در زير آب گيرش حاصل كرده ، سخت مي‌شود. مقاومت آن از مقاومت آهك آبي كمتر است.

۵ـ آهک شكفته يا هيدراته: از تركيب آب با CaO بدست مي‌آيد که اين آهک به آهک كشته نيز معروف است.

ساخت و عمل آوردن شفته آهک

شفته آهک را باید با دوغاب آهک تهیه نمود. ساختن شفته آهکی با خمیر آهک یا گرد آهک شکفته و مخلوط نمودن آن با خاک به منظور دستیابی به شفته آهکی مرغوب مجاز نمی باشد . مصرف دوغاب آهک باعث می شود که دوغاب به راحتی دور دانه های خاک را اندود نموده و واکنشی یکنواخت میاندانه های رس و دوغاب پدید آید . نتیجه این امر گیرش سریع شفته آهکی است که تاب نهایی شفته آهکی را بالا خواهد برد . میزان آب شفته آهکی بستگی به جنس و دانه بندی خاک مورد مصرف داشته ودر هر محل ، باید میزان آب شفته های خمیری، سفت یا شل را با روش سعی و خطا و آزمایش و زیر نظردستگاه نظارت تعیین نمود.

شفته آهکی که با دوغاب ساخته و خوب عمل آوری شده باشد ، دارای مقاومت ۷ روزه معادل

۵ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع و تاب ۲۸ روزه حدوداً ۱۰ کیلوگرم بر سانتیمتر مربع خواهد بود که این مقاومت برای بستر پی ساختمان یا راه کاملاً مناسب م یباشد.

شفته آهکی در هوای گرم زودتر گرفته و سخت می شود . از این رو شفته آهکی برای مناطق گرم

مناسب تر از مناطق سردسیر است.

کمیت و کیفیت مصالح مصرفی شامل آهک و خاک، میزان آهک با توجه به خاک محل مصرف از نظر کیفیت و دانه بندی و نحوه عمل آوردن، باید در مشخصات فنی خصوصی ذکر گردد . پیمانکار موظف است تدابیر لازم را برای تهیه مصالح، ساخت و پروردن صحیح شفته آهکی زیر نظر دستگاه نظارت به عمل آورد. رعایت نکات زیر به هنگام ساخت و اجرا الزامی است:

الف: قبل از شفته ریزی باید محل گودبرداریها و خاکبردار یها با توجه به دستورات دستگاه نظ ارت و

مشخصات فنی خصوصی آماده شود . شفته ریزی باید بعد از کنترل ابعاد و رقوم ، با اجازه دستگاه

نظارت انجام شود.

ب: برای ساخت و عمل آوردن شفته باید در محل کار، مکا نهای مناسبی با تأیید دستگاه نظارت برای اختلاط دوغاب آهک و خاک فراهم شود . آهک باید در مح لهای مناسب و دور از اثرات عوامل جوی، دپو و به هنگام مصرف به محل ساخت حمل گردد.

انواع كوره‌های پخت آهک

جهت حرارت دادن سنگ آهك و دستيابي به آهك ، كوره‌هاي مختلفي بكار مي‌رود كه چهار نوع از آنها متداولتر است :

تنوري يا چاهي (سنتي)

حلقه‌اي

ايستاده

گردنده

در كوره‌های تنوری ، محل قرار گرفتن سنگ و آتش ثابت است و دماي آن يكسان نيست . در نتيجه جنس آهك توليد شده در آن متغير است. از كوره‌هاي حلقه‌اي جهت توليد زياد استفاده مي‌شود. نحوه عمل اين كوره‌ها، شبيه كوره‌هاي هوفمن است . بدين صورت كه سنگها در داخل كوره ثابتند و آتش از بالاي آنها حرارت مي‌كند. كوره‌هاي ايستاده بدين صورتند كه از بالا بارگيري مي‌شوند و براي توليد كمتر بكار مي‌روند. اين نوع از كوره‌ها داراي سوختهاي مختلف مي‌باشند. نكته قابل ذكر آنست كه از اين كوره‌ها بيشتر جهت توليد آهك مورد نياز براي كارخانه‌هاي قند استفاده مي‌شود. كوره‌هاي گردنده كه براي توليد بيشتر و صنعتي بكار مي‌روند، ساختماني مشابه كوره‌هاي افقي صنعت سيمان دارند. در اين قبيل كوره‌ها ، سنگ آهك از يك طرف داخل شده ، در دمايي بين ۱۴۰۰ تا ۱۸۰۰ درجه حرارت مي‌بيند.

شكفتن آهک

مطابق فرمولي كه در بخش آهک شکفته بيان شد، آهك زنده در مجاورت آب ، توليد آهك هيدراته بعلاوه ۲۷۵ گرما مي‌كند. از نظر تئوري ، جهت شكفتن آهك حدود ۳۲% وزنش آب لازم است . ولي در عمل بين دو تا سه برابر اين مقدار آب مصرف مي‌شود كه اين ميزان متغير آب ، بستگي به نوع سنگ آهك و حرارت پخت آن دارد. دليل اين مسأله نيز تبخير قسمتي از آب مي‌باشد. مطلب ديگر آنكه هرچه اندازه دانه‌هاي آهك كوچكتر يا دماي پخت زيادتر باشد، آهك زودتر شكفته مي‌شود. براي تبديل CaO به آهك شكفته، سه روش وجود دارد:

تر

خشك

تحت فشار

روش تر

در روش تر آهك شکفته را در ظرفهايي چوبي با ارتفاع نه چندان زياد قرار مي‌دهند و داخل آن آب مي‌ريزند تا شير آهك حاصل شود . سپس شير آهك را داخل گودالي با سطح مقطع ۱۰ تا ۱۲ متر مربع و عمقي اندك مي‌ريزند. در آنجا شير آهك بتدريج آب خود را از دست مي‌دهد و خمير آهك باقي مي‌ماند كه مصارف ساختماني دارد. در كشورهاي هندوستان وچين از همين روش جهت تهيه آهك در كارگاه استفاده مي‌شود.

روش خشک

در ايران، بدست آوردن آهك در كارگاه از روش خشك استفاده مي‌كنند؛ ولي نه بصورت مطلوب. بلكه بگونه‌اي كه آهك بخوبي شكفته نمي‌شود. صحيحترين روش خشك چنين است. روي سطحي حدود ۳۰ تا ۴۰ سانتيمتر آهك ريخته، آنرا با مقدار مناسب آب مرطوب مي‌كنيم. مجدداً 30 سانتيمتر ديگر آهك ريخته، آنرا مرطوب مي‌كنيم و در نهايت براي مرتبه سوم ، حدود۳۰ سانتيمتر ديگر آهك مي‌ريزيم و بعد مجموعه را با عايق مناسب مي‌پوشانيم . علت بكاربردن عايق آنست كه از هدر رفتن حرارت توليد شده جلوگيري كنيم و از آن در جهت بهتر شكفته شدن آهك استفاده نماييم . علت آنكه روش خشك در كارگاههاي داخلي بخوبي انجام نمي‌شود، عدم استفاده از عايق مناسب است. اين امر سبب مي‌شود كه درصد زيادي از آهك نشكفد و بصورت كلوخه باقي بماند . به اين كلوخه‌ها اصطلاحاً‌ً نخاله گويند. آهك شكفته را پس از دو روز سرند مي‌كنند و كلوخها را بجاي قلوه سنگ در زيرسازي كف حيات بكار مي‌برند؛ بدون توجه به اين نكته كه آهك در زير پوشش كف ، كم كم شكفته شده، موزائيكها را بلند مي‌كند. اين نحوه شكفتن آهك كه باعث ايجاد كلوخه و ساير معضلات مي‌شود، هزينه اجراي طرح را نيز افزايش مي‌دهد. در روش خشك جهت شكفتن هر لايه، مدتي در حدود سه تا چهار ساعت زمان لازم است و بطور كلي بهتر است لايه‌هاي آهك ريخته شده حداقل يك روز بحال خود بماند.

روش تحت فشار

در كارخانه‌هاي صنعتي، جهت توليد آهك از روش تحت فشار استفاده مي‌شود . بدينصورت كه آهك را در واگنهاي مخصوصي مي‌ريزند و واگنها داخل دستگاه Auto Clave مي‌شوند و داخل دستگاه از دو طرف مسدود مي‌شود. آهك در اين دستگاه تحت دماي زياد و فشار بالا در عرض دو تا سه ساعت مي‌شكفد.

ويژگيهاي فيزيكي آهک

آهك شکفته در هنگام شكفتن ، ۲۷۵ گرما آزاد كرده، حجمش زياد مي‌شود. اين افزايش حجم ، به مقدار درصد CaO موجود در آن بستگي دارد. (هر چه مقدار CaO بيشتر باشد ، افزايش حجم نيز بيشتر است.) آهك پرمايه ۲تا ۵/۳ برابر و آهكهاي با درصد كمتر ، ۲۵/۱ تا۲ برابر افزايش حجم دارند. وزن مخصوص آهك شكفته ، ۲/۲ مي‌باشد.(جهت مقايسه يادآوري مي‌شود كه اين عدد براي سيمان ۱۵/۳ است.) وزن فضايي (وزن حجمي) خمير مرطوب ، ۴/۱ و براي خمير خشك ، حدود۷/۰ تن بر متر مكعب است. ريزي دانه هاي آهك بايد همواره كمتر از mm2/0 باشد و البته اين مقدار گاهي به mm002/0 نيز مي‌رسد.

سخت شدن آهک

جهت سخت شدن ،سه روش وجود دارد كه به شرايط سخت شدن بستگي دارد . در اينجا بشرح اين روشها مي‌پردازيم.

سخت شدن كربناتي

اولين روش ، سخت شدن كربناتي است . در اين نوع سخت شدن، دو واكنش بطور همزمان انجام مي‌شود. يكي آنكه آبي كه بصورت مكانيكي با CaO مخلوط شده تبخير مي‌شود و بلورهاي باقي مي‌ماند . ديگر آنكه آهك هيدراته با جذب دي‌اكسيد كربن و آب ، كربنات كلسيم و آب توليد مي‌كند:

در اين واكنش ، ذرات كوچك به يكديگر چسبيده ، دور ذرات ماسه را مي‌گيرد و توليد كربنات كلسيم مي‌كند كه اين امر در مجاورت رطوبت تسريعد پيدا مي‌كند . يكي از معايب اين روش آنست كه هر چه پوسته بيشتر به تبديل شود ، نفوذ به قسمتهاي دروني بيشتر است و شكل گيري كامل مقاومت ذرات دروني چندين سال بطول مي‌انجامد.

 

آهک چیست؟
آهک شکفته یکی از قدیمی ترین فرآیند های شیمیایی شناخته شده تاریخ بشری است و به دوران رم قدیم و مصریان که در امور بناسازی مصرف کرده اند برمی گردد و سه هزار سال پیش ایرانیان ساخت شفته آهک را می دانستند و از این ماده در ساختن پی بنا، پل ها، آبگیرها و … استفاده میکردند. آهک سبب ایجاد صنعت سیمان نیز شده چرا که ماده اصلی تشکیل دهنده سیمان آهک می باشد. امروزه در سطح دنیا میلیونها تن آهک در ساتمان سازی و تولید سیمان و سایر صنایع بدلیل خصوصیات ذاتی که دارد و قابل دسترس بودن آن ، بعنوان یکی از عناصر مهم در صنایع مذکور که شرح آن در کاربردهای آهک خواهد بود استفاده می شود. ماده اصلی آهک اکسید کلسیم می باشد که یک ترکیب قلیایی قوی است و می تواند با کلیه اسید ها ترکیب شود و در صنایع مختلف نیز کاربرد خاصی دارد و معمولاً بیشترین تولید آهک زنده تبدیل به هیدراته می گردد و بصورت جامد یا مایع با استفاده از عکس العمل های مربوطه در صنعت استفاده می شود و چون واکنش آهک زنده و آب همراه با حرارت زیاد است از این رو در بسیاری از صنایع آهک هیدراته که تا حد زیادی پایدار است استفاده میگردد.

کاربرد آهک زنده و آهک شکفته
بدلیل خصوصیت ذاتی آهک و قابلیت قلیایی شدید و ارزانی آن در مقایسه با سایر قلیاها کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد که از آنجمله می توان به موارد زیر اشاره نمود:

۱-صنایع فولاد و ذوب آهن و صنایع فلزی

۲- صنایع پتروشیمی

۳- صنایع مصالح ساختمانی مانند سیمان، سرامیک، موزائیک، پودر سنگ، آجرهای ماسه آهکی

۴- صنایع شیشه

۵- تصفیه ابهای آشامیدنی و صنعتی

۶- تصفیه فاضلابهای صنعتی و شهری

۷- سفید کننده ها

۸- تولید کربید کلسیم(کاربید)

۹- احیاء استخرها و مرداب ها

۱۰- صنایع رنگ سازی

۱۱- مصارف کشاورزی (اصلاح خاک و خنثی سازی زمینهای اسیدی و سموم و حشره کش)

۱۲- مصرف در فرآورده های نسوز

۱۳- صنایع چرم و دباغی

۱۴- مرغداریها، دامداریها، حوضچه های پرورش ماهی و همچنین تأمین کلسیم در خوراک جوجه های گوشتی

۱۵- بعنوان ترد کننده ها در تهیه مرباها (بالنگ، کدو، پوست مرکبات و …)

۱۶- کارخانجات قند و شکر

۱۷- زیرسازی و آسفالت

۱۸- معادن ذغال سنگ(بعنوان نرم کننده ماده منفجره)

۱۹- سایر صنایع (کاغذ، خمیر کاغذ، لاستیک سازی، ضد یخ و …)

۲۰- پالایشگاهها و نیروگاهها

۲۱- شرکت نفت(مناطق نفت خیز جهت حفاری چاهها)

کاربردهای مهم آهک
آهک کاربردهای فراوانی در ساختمان‌سازی و همچنین تهیه و تولید فرآورده‌های صنعتی و شیمیایی دارد، در ادامه به برخی از این موارد اشاره می کنیم:

تولید ظروف چینی : ظروف و وسایل از جنس چینی در واقع از نوعی سرامیک هستند و به دو دسته چینی‌های سخت (چینی اصل) و چینی‌های بدلی (غیر اصل یا غیر سخت) دسته بندی می‌شوند.
تولید شیشه ‌های معمولی : شیشه های معمولی به طور عمده شامل سیلیس ، کربنات کلسیم (یا آهک) ، کربنات سدیم و زغال کک می باشند.
تهیه ساروج : ساروج یا ملاط ، مخلوط و ترکیبی از آهک ، ماسه و آب است . این ماده بر خلاف سیمان آب را جذب نکرده و سفت نمی‌شود، اما در مجاورت هوا به دلیل جذب کربن دی‌اکسید و در نهایت تشکیل سنگ آهک ، به‌تدریج سفت می‌شود.
دباغی پوست : پیش از دباغی پوست بایستی عملیات آماده‌سازی را به منظور حذف ضایعات باقیمانده روی پوست ، انجام داد.یکی از موادی که در فراوری و آماده سازی پوست خام استفاده می شود آهک می باشد. که پس از آن از سولفات آمونیوم جهت عملیات آهک گیری در فرایند دباغی و تولید چرم استفاده می شود.
از مصارف عمده آهک در صنایع شیمیایی ، تهیه هیدروکسید سدیم از کربنات سدیم و هیدروکسید آمونیوم از کلرید آمونیم است.
روش تولید آهک هیدراته : آهک هیدراته به سه روش تولید می شود :
۱٫ روش سنتی
۲٫ روش صنعتی ( ماشینی )
۳٫ تهیه آهک از ماسه بادی
۱٫ روش سنتی : در این روش در محل وجود معدن آهک حفره هایی ایجاد می کردند و نهایتا زمین جای کوره را کمی گود کرده و در آن بته و سنگ آهک را لایه لایه روی هم می چیدند و روی آن را با گل می گرفتند و کوره را از پایین آتش می کردند و روی آهک و خاکستر را مرطوب نگه می داشتند اینکار باعث شکفته شدن آهک می شود، آهک به صورت مایع از حفره های زیرین خارج می شود. Ca(oH)2 ایجاد شده در طبیعت با آب ترکیب شده و این پروسه ادامه می یابد.

۲٫ روش صنعتی : در این روش سنگ ها را از معادن با سایزهای بزرگ داخل بونکر می ریزند زیر بونکر دستگاهی به نام feeder وجود دارد که سنگها را به سمت داخل هدایت کرده ، با تناژ مشخصی وارد سنگ شکن فکی می کند. در این قسمت سنگ ها به قطر بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر تبدیل می شوند. تسمه نقاله هایی که از پایین به بالا در حرکت هستند مواد حاصله را داخل بونکر دیگر می ریخته، مواد از بونکر دوم وارد feeder که زیر بونکر است شده و از آنجا به سنگ شکن چکشی منتقل می شوند. خروجی این قسمت سنگ هایی از سایز بین ۵ تا ۱۲ سانتی متر می باشد. مجددا مواد حاصله توسط تسمه نقاله هایی وارد سرند می شوند. در اینجا خاک از سنگها توسط سرند جدا می شود. سپس باقیمانده مواد وارد بالابرهای خاص شده و از بالا توسط دریچه های هیدرولیک به کوره منتقل می شوند.
در کوره در ارتفاع ۶ متری از پایین دور تا دور مشعل هایی وجود دارد و همچنین یک فن دودکش جهت انتقال حرارت مشعل به سرتاسر کوره از بالا عمل مکش را انجام دهد. در اینجا مواد شروع به پختن می کنند.
در پایین کوره ۳ دریچه پنوماتیک وجود دارد که بصورت اتوماتیک باز شده و آهک شکفته در قسمت زیرین کوره توسط نوار نقاله هایی وارد skip دیگری شده، سپس وارد سیلوی آهک می شوند ، آهک پخته شده توسط elevator وارد بونکر دیگری که در ارتفاع قرار دارد، می شوند. در این قسمت توسط دستگاه هیدراتاسیون ، عمل هیدراتاسیون انجام شده و پودر آهک توسط دستگاه جدا می شود .

۳٫ تهیه آهک از ماسه بادی : با آنکه ایران دارای منابع زیادی از سنگ آهک است ، در برخی نقاط مانند خوزستان و کناره شمالی خلیج فارس و دریای عمان به میزان فراوانی آهک وجود دارد. ماسه آهکی را نیز می توان مانند سنگ آهک پخت و تبدیل به آهک زنده کرد، و با این روش آهک شویی، آهک آبدیده را از ناخالصی ها جدا نمود. این آهک شکفته را می توان در ساختن ملات ماسه – آهک و شفته آهکی مصرف کرد. آهک شکفته پخته شده از ماسه های آهکی دارای ویژگی های معمول آهک است.

انواع آهک ها در کارهای ساختمانی استفاده می‌شود

آهکهای چرب یا پر قوه
این نوع آهکها ، حدود چهار درصد ناخالصی همراه دارد و مهمترین ویژگی آن این است که در تماس با آب به‌شدت شکفته می‌شود و حجم آن تا حدود ۲٫۵ برابر مقدار اولیه‌اش افزایش می‌یابد. مخلوط آن با شن در تماس با گاز کربنیک به‌سرعت خود را می‌گیرد و سفت می‌شود، (به مدت ۱۵ روز در مجاورت هوا). از اینرو ، آهک چرب را آهک هوایی نیز می‌گویند.

آهکهای کم قوه
این نوع آهکها از سنگ آهکی که ۵ تا ۶ درصد آهک دارند، تولید می‌شود و ناخالصی‌های عمده آن را اکسید آهن (گل اُخری) ، اکسید سیلیسیم (سیلیس) و اکسید آلومینیوم (آلومین) تشکیل می‌دهد. از ویژگیهای این نوع ماده آن است که به‌کندی شکفته می‌شود و ملاط حاصل از مخلوط آن با شن ، به‌آرامی‌ در هوا سفت می‌شود.

آهکهای آبی
این نوع آهکها ، معمولا از سنگ آهکی که حدود ۶ تا ۲۲ درصد گل رس دارند، تهیه می‌شود. از ویژگیهای مهم این نوع آهکها آن است که دور از هوا و حتی در زیر آب ، به آهستگی سفت می‌شود، در تماس با آب خیلی شکفته می‌شوند و با آب خمیر کم‌چسب تولید می‌کند. بطور کلی ، می‌توان این نوع آهکها را حد واسط بین آهکهای هوایی و سیمان است

کاربرد آهک :
در صنعت ساختمان سازی ، در صنعت شیشه‌سازی ، در صنایع شیمیایی به عنوان کمک ذوب ، ماده قلیا کننده ، جاذبه رطوبت ، عامل چسبندگی و… ، سنگ آهک با درصد بالا از کربنات کلسیم به عنوان مل ، در صنعت سیمان ، در چاپ و امور چاپی، در خمیر دندان سازی، لاک سازی ، عطرسازی و لاستیک سازی ، در تهیه کود و استفاده در زمینهای بی آهک ,صنایع مس و فولاد، چرم سازی، صنایع شیمیایی، دام و طیور، تصفیه آب، گندزدایی

سخت شدن هيدارتي

نوع دوم سخت شدن ، سخت شدن هيدارتي است . در اينجا در نتيجه يك تبديل تدريجي همزمان با واكنش با آب ، پودر آهك شكفته شده ، به جسمي سخت تبديل مي‌شود.

در مرحله ابتدايي، آهك نشكفته در آب حل مي‌شود تا محلول اشباه شده‌اي بوجود آيد. ذرات درشت آهك از محلول جدا مي‌شود و هيدروژل (ژل آبي: هيدروكسيد كلسيم) تشكيل مي‌دهد. اين امر سبب افزايش مقاومت مي‌گردد. هيدروژل توليد شده در مرحله سخت شدن ، مقدار زيادي آب در خود نگاه مي‌دارد وچسبندگي قابل توجهي ندارد. كربناته شدن بعدي ، باعث بهبود مقاومت مي‌شود.

تذكر :از اين دو نوع سخت شدن كمتر استفاده مي‌شود . امروزه بيشتر از سخت شدن نوع سوم استفاده مي‌كنند.

سخت شدن هيدروسيليكاتي

مهمترين كاربرد فعلي آهك ، تهيه فرآورده‌هاي ماسه آهكي است كه در اثر واكنشهاي هيدروسيليكاتي بوجود مي‌آيد. آب آهك در دماي عادي با سيليس تركيب نمي‌شود. ولي در مخلوط آب آهك و ماسه، در دماي زياد و تحت فشار، آهك و سيليس در اثر واكنشهاي هيدروسيليكاتي با يكديگر تركيب مي‌شوند و سيليكاتهاي كلسيم را توليد مي‌كنند كه همانند بتن ،‌بسيار سخت و محكم است. از اين روش در تهيه آجر در مناطقي كه خاك رس ، كم و آهك و سيليس بوفور يافت مي‌شود استفاده مي‌كنند: آجرهاي ماسه آهكي . رنگ اين آجرهاي رسي ، خاكستري و روشن است . اين آجرها جنسي توپر و سنگين دارند. روش توليد اينگونه محصولات چنين است كه ۸۸ تا ۹۵ درصد ماسه سيليسي با ۵ تا ۱۲ درصد گرد آهك زنده (آهك نشكفته) در دستگاه مخلوط كن ريخته مي‌شود و با افزودن حدود ۷ تا ۸ درصد آب، اين آهك مي‌شكفد. مخلوط حاصل را در قالبهاي فلزي مي‌ريزند و در دستگاه پرس، تحت فشاري بيش از at150 قرار مي‌دهند. اين قطعات تحت فشار شكل مي‌گيرند . در مرحله بعد ، برخلاف آجر معمولي، اين خشتها را خشك نمي‌كنند. (زيرا بيش از ۷ الي ۸ درصد آب ندارد.) بلكه خشتها روي واگن چيده شده ، وارد دستگاه Auto Clave مي‌گردد. Auto Clave شبيه تونلي است بقطر ۲ الي ۳ متر و طول ۱۰ تا ۲۰ متر . خشتها مدت ۸ ساعت در دماي و فشار at10 قرار مي‌گيرند. اين قطعات ،‌پس از خروج از Auto Clave ،۳۵۰ مقاومت دارند. اين ميزان مقاومت به چند عامل بستگي دارد:

۱ـ نسبت مواد خام: اگر مقدار آهك افزايش يابد، تاحد مشخصي (حدود۲۰%) مقاومت آجر حاصل افزايش مي‌يابد. اما اگر مقدار آهك از آن حد معين تجاوز نمايد، جمع شدگي خشت زياد شده ، مقاومت كاهش مي‌يابد

2ـ كيفيت مخلوط شدن: آب اضافي در مخلوط نيز باعث چسبيدن مواد به قالبها و متلاشي شدن خشتها در Auto Clave مي‌گردد.

3ـ فشار قالب‌گيري : هر چه فشار پرس بيشتر شود ، مقاومت آجر توليد شده نيز بيشتر خواهد بود. اما اين واكنش حدي دارد كه اولاً هزينه بالا نرود و ثانياً دانه‌‌ها خرد نشود.

4ـ شرايط دستگاه Auto Clave : درمورد Auto Clave نيز هر چه فشار افزايش يابد ، مقاومت زياد مي‌شود . ولي اينجا نيز محدوده‌اي خاكم است. چرا كه در فشارهاي بالاي دستگاه، مقاومت قطعه حاصل ثابت مي‌ماند.

مقاومت آجرهاي ماسه‌ آهكي در برابر سايش كم است. به همين دليل استفاده از آن براي پوشش كفها و در محلهاي جريان دائمي آب توصيه نمي‌شود . اما بعلت نوع قالب‌گيري و دقت در آن ، از ظاهري مطلوب برخوردار بوده ، براي استفاده در نما بسيار زيبا است. جهت نصب اين آجرها به مقدار ملات كمتري نياز است .در ساختمانهاي عمومي مثل ادارات ـ كه مسأله زيبايي در درجه اول از اهميت مطرح نيست ـ مي‌توان از آنها بهره جست بدون آنكه نياز به پوشش رنگ و … داشته باشند. اين آجرها سفيدك نمي ‌زنند ضريب تغييرات آنها كمتر است. با توجه به كليه مطالب مطرح شده مي‌توان دريافت كه استفاده از اين نوع آجرها سبب اقتصادي‌تر شدن طرح مي‌گردد. همچنين استفاده از آنها سبب كم شدن فشار بر زمينهاي كشاورزي مناطقي مانند ورامين و … مي‌شود.

كاربرد ديگری از آهک

شفته آهكي

آهک شکفته از گذشته‌هاي دور در صنعت ساختمان جهت پي سازي بكار رفته است. در قديم جهت احداث بنا، ابتدا محل پيها را مي‌كندند. سپس خاك خارج شده را با آهك و لاشه سنگهاي بزرگ و آب مخلوط مي‌كردند و در پيها مي‌ريختند. (به اين عمل اصطلاحاًً شفته ريزي گويند.) شفته ريزي مقارن فصل پاييز انجام مي‌گرفت و تا پايان بهار بحال خود رها مي‌شد. پس از آن، روي آن پي ساختمان مي‌ساختند. علت اين فاصله زياد بين شفته‌ريزي و شروع ساختمان، سرعت اندك آهك در فرآيند شكفتن بود.

امروزه با پيدايش صنعت سيمان و تكتولوژي بتن، از شفته‌ ريزي كمتر استفاده مي‌شود. اما هنوز در مناطقي براي تثبيت زمين از شفته آهك استفاده مي‌كنند؛ مانند زيرسازي راه در زمينهاي لجنزار. بدليل همين كاربرد، نحوه صحيح شفته ريزي را شرح مي‌دهيم: آهك را در بشكه‌اي از آب حل كرده ، دوغ‌آب يكنواخت بدست مي‌آوريم . خاكي كه از پس خارج مي‌شود را با اين دوغ‌آب مخلوط مي‌كنيم و شفته‌ريزي مي‌كنيم . اينگونه مخلوط كردن ، محصولي يكنواخت مي‌دهد.

برخي خواص شفته آهكي

مقاومت بدست آمده از شفته آهكي در شرايط مرطوب ، حدود ۳۰ در ۲۸ روز است كه در مقايسه با سيمان ،كمتر است . اين عدد در ۲۷۰ روز به۶۵ و پس از سپري شدن ۳۰ سال به حدود ۸۰ تبديل مي‌شود. بهترين خاك جهت تهيه شفته آهكي ، خاك داراي شن است. اگر دانه‌بندي خاك ريز باشد ، شفته پس از يك يا دو روز ترك مي‌خورد . در اينصورت سطح شفته را با چكشي مخصوص بنام " تُخماب" كه از جنس چوب است مي‌كوبند و آنرا غلتك مي‌كنند تا تركها هم آيند.

شفته آهكي بر فلزات مانند سرب ، روي ، آهن و‌ آلومينيوم اثر كرده ، آنها را در خود حل مي‌كند. پس بايد توجه نمود كه هنگام شفته ريزي ، در داخل آهك ، ميلگرد و … قرار نگيرد.

يكي از دلايل تركيدگي لوله‌هاي آب ، آهك درون ملات است. آهك لوله‌هاي گالوانيزه را بتدريج سوراخ كرده ، مي‌تركاند. در نتيجه بايد لوله‌ها را از آهك درون ملات دور نگه داشت. از اينرو همواره سعي بر اين است كه حتي‌المقدور تأسيسات آبرساني و گاز رساني روكار باشد. در ساختمانهاي عمومي، لوله‌ها را از داخل كانالهاي سرويس عبور مي‌دهند. نكته مهم ديگري كه توجه به آن ضروري است آنست كه آهك به قير و گوني صدمه مي‌زند. البته هنوز بطور دقيق مشخص نيست كه اين صدمات بر قير وارد مي‌شود يا بر گوني . اما درهر صورت ، آهك در برابر اين پوشش عايق ، نقش تخريبي دارد. بدين جهت در جايي كه مي‌خواهند قير و گوني شود ، نبايد آهك وجود داشته باشد. در ساختمانها براي زيرزمين ، يك پي مي‌سازند. جهت جلوگيري از نفوذ رطوبت به داخل زيرزمين ، پي را قير و گوني مي‌كنند . با توجه به مسأله آهك موجود در ملات، روش صحيح كار چنين است:

دركنار ديوار پي ، يك رديف آجر ۱۰ سانتيمتري مي‌چينند. روي اين رديف آجر را قير وگوني مي‌كنند و بعد روي پوشش عايق ، يک رديف آجر ۲۰ سانتيمتری (دورديف آجر ۱۰ سانتيمتري مجاور هم) قرار مي‌ دهند . توجه شود كه ملات اين رديف آجرها حتماً بايد بدون آهک باشد



:: برچسب‌ها: آهک شکفته, ,
:: بازدید از این مطلب : 29
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 21 اسفند 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : آهک

فروش آهک هیدراته

آهک هیدراته (شکفته , آب خورده ) کیسه ای , کیسه های ۱۵ کیلویی , ظرفیت حمل وانت ۱۵۰ کیسه, ایسوزو ۳۰۰ کیسه

قیمت هر کیسه ۳۵۰۰ تومان , کرایه حمل هر وانت ۵۰,۰۰۰ تومان و ایسوزو ۱۰۰,۰۰۰ تومان

در صورت اعلام انصراف از خرید(بعد از ارسال محصول)،کرایه رفت و برگشت بعلاوه

(هزینه تخلیه و بارگیری ۱۰۰۰۰تومان )از وجه واریزی شما کسر گردیده و ما بقی به حساب شما واریز میگردد.

سفارشهای خرید بعد از ساعت ۱۶ویا روزهای تعطیل، صبح روز بعد ارسال می گردند.

جنس آهک بازاری (اهک زنده) بستگی به جسم‌های بیگانه در آن دارد. اگر سنگ آهکی بیش از ۹۰٪ وزنش کربنات کلسیم داشته باشد، اهکی که از آن پخته شود آهک پرمایه و هر گاه کربنات کلسیم کمتر از ۷۵٪ وزنش باشد، اهکی که از آن پخته شود آهک کم مایه است.

هرگاه بر روی کلسیم اکسید (اهک زنده) آب ریخته شود، بر اثر واکنش با آب، گرما ایجاد می‌کند که موجب بخار شدن قسمتی از آب می‌شود. در این عمل، اهک بر اثر جذب آب، متورم شده، سپس به‌صورت گرد سفیدی در می‌آید که اصطلاحاً اهک مرده نامیده می‌شود (زیرا در تماس با آب، دیگر واکنشی از خود نشان نمی‌دهد)، این عمل را شکفته شدن اهک نیز می‌گویند. هر گاه مقداری آب به اهک مرده اضافه شود، به شیر اهک تبدیل می‌شود که اگر آن را صاف کنیم، محلول زلالی که در حقیقت محلول سیرشده کلسیم هیدروکسید در آب است، حاصل می‌شود که به آب آهک موسوم است. آب آهک کاربردهای بسیاری در صنایع شیمیایی دارد. مثلاً در تهیه سدیم هیدروکسید، آمونیاک، هیدروکسید فلزات، پرکلرین و به‌ویژه در استخراج منیزیم از آب دریا بکار می‌رود.

مشخصات محصول آهک هیدراته :

نام شیمیایی : آهک هیدراته.

فرمول شیمیایی : (Ca(OH)2).

اسامی مترادف با آهک هیدراته : هیدروکسید کلسیم ، آهک صنعتی ، آهک مرده ، آهک زنده ، آهک آب خورده.

گرید محصول : 1. آهک هیدراته صنعتی.

شکل ظاهری : پودر سفید رنگ.

حلالیت در آب : محلول می باشد.

آهک هیدراته چیست ؟

آهک خالص سفید رنگ است ولی با وجود ناخالصی ها می تواند تا حدودی باعث تغییر رنگ آن شوند، چنانچه ناخالصی های سنگ آهک ، کربنات منیزیم باشد آن را سنگ آهک دولومیتی می نامند و از پختن آن آهک منیزیومی حاصل می شود، هرگاه ناخالصی سنگ آهک مواد رسی و سیلیسی باشد، از پختن آن بسته به مقدار ناخالصی ، آهک نیمه آبی یا آهک آبی تولید می شود.

تاریخچه : سنگ آهک بدون شک یکی از قدیمی ترین موادی است که از زمان های دور مورد استفاده واقع شده است. دودمان های چادر نشین که در جستجوی چراگاه به مناطق سردسیر و گرمسیر می رفتند با سنگ و گل اجاق می ساختند و در آن آتش می افروختند. تمام یا قسمتی از سنگ های آهکی که در ساختن اجاق به مصرف می رسید، می پخته و به آهک زنده تبدیل شده است. آهک زنده پس از بارندگی شکفته شده و به شیر آهک تبدیل می گشته و شیر آهک هنگام گرفتن جسم های پیرامون خود را به همدیگر چسبانیده است. علاوه بر این به استفاده آهک در ساروج ( ملات آهک و خاکستر ) در سازه های بسیار قدیمی از جمله زیگورات چغازنبیل و ... می توان اشاره کرد.

موارد مصرف و کاربرد آهک هیدراته :

1.استفاده از آهک در آسفالت.

2.تثبیت بستر کانال و پایدار نمودن زمین بستر راه

3.در صنعت ساختمان سازی

4.کاربرد آهک در صنعت ساخت ( تهیه سیمان ، تهیه آجر ماسه آهکی ، صنعت شیشه سازی ، تهیه ایتونگ ، فولاد و ... )

5.جلوگیری از حمله ریشه درختان مختلف به لاینینگ کانال و تخریب آن

6.استفاده از شفته آهکی جایگزین خاکریز پشت سازه ها و ...

7.پر کردن درز و دوختن لایه های خاک ، زمانیکه خاکبرداری سازه به صورت قائم انجام شود

8.کاربرد آهک در صنعت آب

9.استفاده از آهک جهت تهیه قند از نیشکر

موارد مصرف و کاربرد آهک در آسفالت :

تزریق دوغاب آهک شکفته یکی از روشهایی است که برای اصلاح ترمیم بزرگراه ها و جاده ها در نقاطی که خاک زیر آسفالت رسی بوده و امکان نشت داشته باشد استفاده می شود. با تزریق دوغاب آهک ، خاک رس ناحیه مورد نظر به شفته آهکی تبدیل می گردد. یکی از روش های تزریق دوغاب آهک این است که سطح رویه آسفالتی را سوراخ کرده و با فشار ، آب آهک را در زیر لایه آسفالتی راه تزریق کنند. روش دیگر استفاده از سوراخهایی به قطر 15 تا 22 سانتیمتر و عمق 50 تا 70 سانتیمتر بر روی جاده خراب شده می باشد که گرد آهک شکفته را داخل سوراخها ریخته و به آن آب اضافه می کنند و آن را مخلوط می نمایند تا خمیر دوغاب تشکیل شود . خاک خارج شده از سوراخ را دوباره داخل آن ریخته و یک لایه قیر روی آن می کشند.

در امریکا از سال 1910 در اسفالت آمیخته داغ از آهک برای کاهش حساسیت به رطوبت و زدودگی به کار رفته است. در حالیکه شیر آهک مدتها افزودنی تایید شده برای پیاده روهای آسفالتی بوده است دارای مزیت های مهم دیگری است :

1. سفتی و ایستادگی را در برابر شکستگی در دمای پایین می افزاید.

2. شیمی اکسیداسیون را در خاک رس برای کاهش سخت شدگی زمانی تغییر می دهد.

3. ذرات رس را برای گسترش ثبات رطوبت و دوام تغییر می دهد.

استفاده از آهک در ساختمان سازی : ملاتهای بنایی ، گچ بری ها و گچ کاری ها : آهک به عنوان ترکیب اصلی در ملات های بنایی برای قرن هاست که به کار می رود، و این کاربرد مهم هم در کاربردهای امروزی هم قدیمی به چشم می خورد. ملات های ساخته شده با آهک و سیمان قابلیت کاری بالایی همراه با قدرت فشاری و نفوذپذیری اندک در مقابل آب دارند. آهک یک جز اصلی در گچ بری های داخلی و خارجی و گچ کاری ها بوده ، استحکام ، دوام و قابلیت کاری این پرداخت ها را افزایش می دهد. همه این کاربردهای آهکی به وسیله کاربردهای ASTM و استانداردهای مربوطه حمایت می شوند.

آهک آب خورده برای کاربردهای بنایی : آهک هیدراته یا آب خورده نوع s یک محصول با خلوص بالا و سفید و مرغوب است. ملات و یک محصول صرفا آمریکایی با شرایط سختی بیشتر جهت کاربنایی می باشد. آهک هیدراته نوع SA ( هوا خورده ) غیر از اینکه شامل یک عامل هوایی می باشد ه خلاهای اندکی را در ملات مخلوط ایجاد می کند ، هر نوع آن به خوبی فراهم کننده ملات با کیفیت عالی است و هر دوی آنها مشمول ASTM C207 هستند.

عملکرد در کاربردهای بنایی مدرن : تحقیقات عملکرد ملات های آهک – سیمان را با عملکرد ملات های سیمان بنایی مقایسه می کند (که از سنگ آهک و سایر افزودنی ها بجای آهک آب زده استفاده می کند.) ، ملات های سیمان – آهک اتصال و چسبندگی و قدرت برشی بالاتری داشته و همچنین نشتی آب کمتری را نشان می دهد.

روش تولید آهک هیدراته :

آهک هیدراته به سه روش تولید می شود :

1. روش سنتی

2. روش صنعتی ( ماشینی )

3. تهیه آهک از ماسه بادی

1. روش سنتی :

در این روش در محل وجود معدن آهک حفره هایی ایجاد می کردند و نهایتا زمین جای کوره را کمی گود کرده و در آن بته و سنگ آهک را لایه لایه روی هم می چیدند و روی آن را با گل می گرفتند و کوره را از پایین آتش می کردند و روی آهک و خاکستر را مرطوب نگه می داشتند اینکار باعث شکفته شدن آهک می شود، آهک به صورت مایع از حفره های زیرین خارج می شود. Ca(oH)2 ایجاد شده در طبیعت با آب ترکیب شده و این پروسه ادامه می یابد.

2. روش صنعتی : در این روش سنگ ها را از معادن با سایزهای بزرگ داخل بونکر می ریزند زیر بونکر دستگاهی به نام feeder وجود دارد که سنگها را به سمت داخل هدایت کرده ، با تناژ مشخصی وارد سنگ شکن فکی می کند. در این قسمت سنگ ها به قطر بین 20 تا 30 سانتی متر تبدیل می شوند. تسمه نقاله هایی که از پایین به بالا در حرکت هستند مواد حاصله را داخل بونکر دیگر می ریخته، مواد از بونکر دوم وارد feeder که زیر بونکر است شده و از آنجا به سنگ شکن چکشی منتقل می شوند. خروجی این قسمت سنگ هایی از سایز بین 5 تا 12 سانتی متر می باشد. مجددا مواد حاصله توسط تسمه نقاله هایی وارد سرند می شوند. در اینجا خاک از سنگها توسط سرند جدا می شود. سپس باقیمانده مواد وارد بالابرهای خاص شده و از بالا توسط دریچه های هیدرولیک به کوره منتقل می شوند.

در کوره در ارتفاع 6 متری از پایین دور تا دور مشعل هایی وجود دارد و همچنین یک فن دودکش جهت انتقال حرارت مشعل به سرتاسر کوره از بالا عمل مکش را انجام دهد. در اینجا مواد شروع به پختن می کنند.

در پایین کوره 3 دریچه پنوماتیک وجود دارد که بصورت اتوماتیک باز شده و آهک پخته در قسمت زیرین کوره توسط نوار نقاله هایی وارد skip دیگری شده، سپس وارد سیلوی آهک می شوند ، آهک پخته شده توسط elevator وارد بونکر دیگری که در ارتفاع قرار دارد، می شوند. در این قسمت توسط دستگاه هیدراتاسیون ، عمل هیدراتاسیون انجام شده و پودر آهک توسط دستگاه جدا می شود .

3. تهیه آهک از ماسه بادی : با آنکه ایران دارای منابع زیادی از سنگ آهک است ، در برخی نقاط مانند خوزستان و کناره شمالی خلیج فارس و دریای عمان به میزان فراوانی آهک وجود دارد. ماسه آهکی را نیز می توان مانند سنگ آهک پخت و تبدیل به آهک زنده کرد، و با این روش آهک شویی، آهک آبدیده را از ناخالصی ها جدا نمود. این آهک شکفته را می توان در ساختن ملات ماسه - آهک و شفته آهکی مصرف کرد. آهک شکفته پخته شده از ماسه های آهکی دارای ویژگی های معمول آهک است.

نوع بسته بندی آهک هیدراته :

آهک هیدراته موجود در کیسه های 25 تا 30 کیلوگرم موجود می باشد.

ایمنی آهک هیدراته :

خطرات حاد :

حریق : غیر قابل احتراق

تماس پوستی : قرمزی ، زبری ( خشن بودن ) پوست ، درد ، خشکی پوست ، سوختگی های پوست و تاول

تماس چشمی : قرمزی ، درد ، سوختگی های عمیق و شدید

بلع و گوارش : احساس سوختگی ، دل درد ، گرفتگی شدید عضلات شکم ، استفراغ

پیشگیری :

تماس با چشم : عینک های ایمنی حفاظ صورت با حفاظت چشم همراه با حفاظت دستگاه تنفسی.

تماس با پوست : دستکش های حفاظتی ، لباس حفاظتی.

بلعیدن و خوردن : در حین انجام کار : خوردن ، آشامیدن و سیگار کشیدن ممنوع.

کمک های اولیه :

حفاظت پوست : لباس های آلوده شده را در بیاورید. پوست را با مقدار فراوان آب بشویید یا زیر دوش بگیرید. ارجاع برای مراقبت های پزشکی

حفاظت چشم : ابتدا با مقدار زیادی آب برای چند دقیقه بشویید. لنزهای تماسی را اگر بسادگی امکان پذیر است بیرون بیاورید. فرد را نزد پزشک ببرید.

بلع و گوارش : دهان را آب بزنید. فرد را وادار به استفراغ نکنید. هیچ چیزی برای نوشیدن به فرد ندهید. فرد را برای مراقبت های پزشکی بفرستید.

حریق : در صورت بروز آتش سوزی در محیط اطراف ، استفاده از تمام عوامل خاموش کنندگی مجاز می باشد.

انبارش :

ماده ریخته شده را به داخل محفظه ها برانید و سپس به مکان ایمن منتقل نمایید.

این مطلب راجع به آهک هیدراته ، آهکی، سنگ آهک، آهک صنعتی، کوره، فرمول شیمیایی، آهک، ساروج، کارخانه آهک، فروشی آهک، آهک خوراکی، قیمت آهک هیدراته

آهک سنتی کلوخ (کوره سنتی)

آخرین قیمت آهک

آهک هیدراته

آهک کلوخ

آهک صنعتی

آهک سنتی

فروش آهک

خرید آهک

آهک سنتی کلوخ (کوره سنتی) تنی 50 هزار تومان

آهک سنتی با خلوص 75 درصد

ویژگی های فیزیکی شیمیایی

آهک هیدراته یا کلسیم هیدروکسید ترکیب شیمیایی با فرمول Ca(OH)2 به شکل بلور یا پودر بی رنگ می­باشد.

وقتی تا دمای 512 درجه سلسیوس گرما داده شود، فشار جزئی آب در موازنه با کلسیم هیدروکسید به 101 کیلو پاسکال می­رسد (فشار معمول جو) که کلسیم هیدروکسید را به کلسیم اکسید و آب تبدیل می­کند:

Ca(OH)2 → CaO + H2O

سوسپانسیون کلسیم هیدروکسید در آب، شیر آهک نامیده می­شود و به محلول حاصل به اصطلاح آب آهک می­گویند. به علت خاصیت بازی با اسیدها واکنش می­دهد و همین طور با بسیاری از فلزات واکنش می­دهد. آب آهک در حضور کربن دی اکسید به حالت شیری تبدیل می­شود تا کلسیم کربنات ایجاد شود به این فرآیند کربوناسیون می­گویند:

Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O

و طی آن کلسیم اکسید (آهک یاlime) هیدراته و آبدار ایجاد می­شود.

تولید

کلسیم هیدروکسید به صورت تجاری در اثر واکنش آهک با آب طی واکنش زیر ایجاد می­شود:

CaO + H2O → Ca(OH)2

اما در شرایط آزمایشگاهی از واکنش محلول های آبی کلسیم کلرید و سدیم هیدروکسید، آهک هیدراته حاصل می­شود. فرم معدنی این ماده یا پورت لندیت نادر است اما در برخی سنگ های آتشفشانی و دگرگونی یافت می­شود. تولید کلسیم هیدروکسید و هم چنین استفاده از آن ساده و ارزان قیمت است و به همین دلیل در مقیاس های وسیع تولید می­شود.

تاریخچه

آب آهک اولین بار در سال 1841 برای تصفیه آب رودخانه تیمز در آمریکا مورد استفاده قرار گرفت و خاصیت باکتری کشی این ترکیب در این زمان تا حدود زیادی کشف شد.

کاربردها

یکی از مهم ترین کاربردهای این ماده در تصفیه آب و فاضلاب است چون کلسیم هیدروکسید به حذف ذرات ریز از آب کمک کرده در نتیجه آب شفاف حاصل می­شود. کلسیم هیدروکسید به علت قیمت پائین و سمیت کم گزینه مناسبی برای این امر می­باشد. هم چنین اضافه کردن کلسیم هیدروکسید به تنظیم اسیدیته نیز آب کمک می­کند. می­ دانیم آب به خودی خود اسیدی است و این موضوع می­تواند موجب زنگ زدن لوله های اّب شود اما حضور آهک هیدراته به افزایش اسیدیته آب نیز کمک شایانی­ می­کند.

کاربرد دیگر این ماده در صنعت کاغذ برای تولید سدیم هیدروکسید است. این تبدیل بخشی از فرآیند کرفت (Kraft) است.

سایر کاربرد های آهک هیدراته به صورت موردی بیان می­شود:

پر کردن کانال ریشه در مراحل اولیه ترمیم دندان

در ساخت و ساز جاده به منظور بهبود کیفیت خاک بستر

ماده اولیه سفید کاری، ملات و گچ

در سیستم های تصفیه گاز برای غواصی

در تولید فلزات آهک به جریان گاز (مثل فلوریدها و کلزیدها) تزریق می­شود تا اسیدها را قبل از ورود گاز به جریان هوای اتمسفر خنثی کند

ماده شیمیایی برای حذف مو در کرم ها و پمادها

در مخلوط بردو برای خنثی کردن محلول و تهیه قارچکشی با مدت زمان ماندگاری بالا

برای تهیه آهک گوگردی که از طریق آب پز کردن آهک با گوگرد به مدت یک ساعت حاصل می­شود

در صنعت نفت به عنوان ماده افزودنی به روغن ها

در صنعت شیمی برای تولید کلسیم استئارات (Calcium Stearate)

در صنعت پتروشیمی برای تولید روغن جامد

در ساخت لنت های ترمز

تولید آفت کش ها، ضد میکروب و ضدقارچ در سبزی های فرآوری شده

ساخت کائوچو

به عنوان مکمل کلسیم و بافر کربنات برای آبزی پروری در آکواریوم های آب شور

کاربردهای این ترکیب در صنایع غذایی بسیار گسترده است، از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

1) در صنعت قند و نیشکر برای خالص سازی آب از نیشکر و چغندر قند

2) تهیه چیپس ذرت

3) به عنوان مکمل کلسیم در آب میوه ها و شربت نوزادان

لازم به توضیح است هیدروکسید کلسیم در تولید محصولات چرمی نیز نقش دارد. چرم با وجود موهای روی آن قابل استفاده نیست و موی حیوانات قبل از اینکه پوست آنها در صنعت چرم مورد استفاده قرار گیرد باید جدا شود، در طی فرآیندی با استفاده از آهک آبدار این موها شل می­شوند تا حدی که با دست قابل جداسازی باشند.

ایمنی

قرار گرفتن در معرض این ماده بدون هیچ محافظتی ممکن است تحریک پوستی، سوختگی شیمیایی و یا آسیب به ریه را ایجاد کند.

فروش آهک هیدراته (آهک آبدار):

شرکت مبتکران شیمی فعال در زمینه فروش مواد شیمیایی آهک هیدراته (آهک آبدار) را با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت به مشتریان ارائه می کند برای خرید آهک هیدراته (آهک آبدار) با parschemical.com تماس بگیرید .

آهک هیدراته
آهک هیدراته (شکفته , آب خورده ) کیسه ای , کیسه های ۱۵ کیلویی , ظرفیت حمل وانت ۱۵۰ کیسه, ایسوزو ۳۰۰ کیسه

قیمت هر کیسه ۳۵۰۰ تومان , کرایه حمل هر وانت ۵۰,۰۰۰ تومان و ایسوزو ۱۰۰,۰۰۰ تومان

در صورت اعلام انصراف از خرید(بعد از ارسال محصول)،کرایه رفت و برگشت بعلاوه

(هزینه تخلیه و بارگیری ۱۰۰۰۰تومان )از وجه واریزی شما کسر گردیده و ما بقی به حساب شما واریز میگردد.

جهت هر گونه مشاوره وراهنمایی با شماره ۰۹۳۵۱۴۳۹۹۹۳ تماس بگیرید.

سفارشهای خرید بعد از ساعت ۱۶ویا روزهای تعطیل، صبح روز بعد ارسال می گردند.

جنس آهک بازاری (اهک زنده) بستگی به جسم‌های بیگانه در آن دارد. اگر سنگ آهکی بیش از ۹۰٪ وزنش کربنات کلسیم داشته باشد، اهکی که از آن پخته شود آهک پرمایه و هر گاه کربنات کلسیم کمتر از ۷۵٪ وزنش باشد، اهکی که از آن پخته شود آهک کم مایه است.

هرگاه بر روی کلسیم اکسید (اهک زنده) آب ریخته شود، بر اثر واکنش با آب، گرما ایجاد می‌کند که موجب بخار شدن قسمتی از آب می‌شود. در این عمل، اهک بر اثر جذب آب، متورم شده، سپس به‌صورت گرد سفیدی در می‌آید که اصطلاحاً اهک مرده نامیده می‌شود (زیرا در تماس با آب، دیگر واکنشی از خود نشان نمی‌دهد)، این عمل را شکفته شدن اهک نیز می‌گویند. هر گاه مقداری آب به اهک مرده اضافه شود، به شیر اهک تبدیل می‌شود که اگر آن را صاف کنیم، محلول زلالی که در حقیقت محلول سیرشده کلسیم هیدروکسید در آب است، حاصل می‌شود که به آب آهک موسوم است. آب آهک کاربردهای بسیاری در صنایع شیمیایی دارد. مثلاً در تهیه سدیم هیدروکسید، آمونیاک، هیدروکسید فلزات، پرکلرین و به‌ویژه در استخراج منیزیم از آب دریا بکار می‌رود.



:: برچسب‌ها: فروش آهک هیدراته ,
:: بازدید از این مطلب : 17
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 14 اسفند 1396 | نظرات ()